cs

Podpora výkonu alternativního trestu obecně prospěšných prací

Podpora výkonu alternativního trestu obecně prospěšných prací

Registrační číslo: CZ.03.02.02/00/22_004/0002948, Rozpočet projektu: 46 642 626 Kč, Realizátor projektu: Probační a mediační služba; Předpokládaná doba realizace projektu: 1. 1. 2024 – 31. 12. 2027, vše v rámci Operačního programu Zaměstnanost plus

Popis projektu

Projekt podpoří výkon alternativního trestu obecně prospěšných prací (OPP) se zaměřením na zvýšení počtu vykonaných trestů OPP. Podporováni budou stávající poskytovatelé, zároveň bude rozšiřován jejich počet. Cíleně budou podporováni klienti Služby s vyšším rizikem selhání pomocí mentoringu při výkonu OPP ze strany terénních pracovníků. Budou podpořeni i klienti, kterým byl alternativní trest OPP uložen, ale s ohledem na jejich speciální potřeby pro ně není možné nalézt vhodné místo pro výkon alternativního trestu.

Co je cílem projektu?

Cílem projektu je komplexně podpořit výkon agendy obecně prospěšných prací ve třech vybraných soudních krajích. Bude vytvořen a odzkoušen systém podpory určený pro stávající poskytovatele obecně prospěšných prací, jehož cílem bude celkově zvýšit jejich porozumění smyslu výkonu trestu obecně prospěšných prací a jejich motivace podílet se na tomto procesu. Budou vytvořeny a vyzkoušeny dva hlavní nástroje individuální a intenzivní práce s klienty při výkonu trestu obecně prospěšných prací – 1) mentoring klientů Služby, u kterých bylo indikováno zvýšené riziko selhání při výkonu alternativního trestu. Každodenní podpora se zaměří na zvládání rizikových situací a jejich předcházení. 2) speciální program pro klienty Služby se speciálními potřebami, pro které je velmi složité najít poskytovatele obecně prospěšných prací. Program těmto klientům zajistí jak místo výkonu alternativního trestu za neustálé podpory terénních pracovníků, tak také prostor pro rozvoj kompetencí pro vedení řádného života bez konfliktu se zákonem. Dalším cílem projektu je zvýšit povědomí lokálních komunit o smyslu a přínosnosti trestu obecně prospěšných prací v místě výkonu tohoto trestu. Restorativní justice je postavena na myšlence, že trestný čin primárně narušuje vztahy ve společnosti a na jejich nápravu je nutné se při ukládání trestu zaměřit. V tomto kontextu je možné vnímat trest obecně prospěšných prací jako snahu o odčinění trestného činu takovou formou, která je ve prospěch společnosti, která byla trestným činem narušena.

Zapojené regiony

  • Brno
  • Kroměříž, Prostějov
  • Havířov, Karviná
  • Chomutov, Louny, Teplice
  • Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa